fbpx Skip to main content

Zanda Kalniņa-Lukaševica: Eiropas nākotne bez pilnvērtīgas Ukrainas dalības ES vairs nav iedomājama

No 2022. gada 29. līdz 30. aprīlim Strasbūrā norisinājās Eiropas nākotnes konferences pēdējā plenārsēde, kurā tika pabeigts darbs pie pilsoņu izteikto rekomendāciju apkopošanas. Latvijas valdību tajā pārstāvēja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa- Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre izteica pateicību ikvienam eiropietim par aktīvo iesaisti un līdzdalību šajā procesā, sniedzot vērtīgu ieguldījumu turpmākajās diskusijās par Eiropas nākotnes attīstības virzieniem. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka apkopotie priekšlikumi tikai daļēji atbild uz izaicinājumiem, ar kuriem Eiropa saskārusies pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

“Krievijas Federācijas neprovocētais un nepamatotais iebrukums Ukrainā ir būtiski mainījis ģeopolitisko realitāti. Eiropai ir jāpieņem jaunā realitāte un attiecīgi jāreaģē uz to. Ukraina cīnās ne tikai par savu brīvību, bet arī aizstāv Eiropas kopīgo vērtību sistēmu. Tādēļ konferences noslēguma ziņojumam ir jāatspoguļo Eiropas nemainīgais atbalsts Ukrainai un skaidri jāpasaka, ka Eiropas nākotne bez pilnvērtīgas Ukrainas dalības ES nav iedomājama,” tā Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Konferences noslēgumā 9. maijā, piedaloties īpaši aicinātiem pārstāvjiem no Ukrainas, trīs ES institūciju vadītājiem – ES Padomes prezidējošās valsts prezidentam, Eiropas Komisijas prezidentei un Eiropas Parlamenta priekšsēdētājai – tiks nodots konferences gala ziņojums. ES institūciju turpmākais uzdevums būs izvērtēt apkopotos priekšlikumus un pieņemt lēmumus par nepieciešamajiem soļiem to ieviešanai.

Parlamentārā sekretāre norāda, ka Eiropas nākotnes konference arī nacionāli devusi lielisku impulsu, lai sabiedrībā aktualizētu Eiropas Savienības jautājumus un iesaistītu iedzīvotājus diskusijās par Eiropas nākotni. Latvijā šajā laikā ir notikuši vairāk nekā 140 pasākumi, ierindojoties starp aktīvākajām ES valstīm. Rezultātā ir iegūta vērtīga informācija, kas būs noderīga Latvijas turpmāko interešu formulēšanā Eiropas Savienībā.

Plašāka informācija par Eiropas nākotnes konferenci ir pieejama šeit.

Infrrmāciju sagatavoja:
Ārlietu ministrijas
Komunikācijas grupa
Tālr.: 67016 272
E-pasts: [email protected]

Dalies ar ziņu